unicorn

Unicornii au existat – pana cand nu au mai existat

Ce are patru metri lungime, inaltime de 2,5 metri, cantareste 3,5 tone si are un corn mare in mijlocul fetei sale? Un unicorn masiv.

Cercetarile publicate in revista Nature Ecology and Evolution au descoperit detaliile vietii, istoriei si disparitiei unei specii spectaculoase numita „Unicornul siberian”. O echipa de cercetatori internationali dintr-o serie de institutii au deblocat secretele adanci ale Elasmotherium sibiricum, membru al familiei rinocerului.

E. sibiricum este cunoscut in mod colocvial ca unicornul siberian din cauza cornului sau neobisnuit de mare. Acesta a fost cel mai mare rinocer din perioada Quaternara – care a trecut de la aproximativ 2,5 milioane la 12 mii de ani in urma. In ciuda dimensiunilor sale uriase, era adaptat pentru teritoriile din Asia centrala: Kazahstan, Rusia de vest si centrala, Ucraina, Azerbaijan si Uzbekistan si posibile zone ale Mongoliei si Chinei. Pana acum, s-ar fi crezut ca E. sibiricum a disparut acum 200 de mii de ani ca parte a ratei naturale de extinctie care a precedat sosirea omenirii.

Pentru noua lucrare, cercetatorii au analizat 25 de exemple de oase E. sibiricum, extragand colagenul pentru datarea radiocarbonului si chiar a ADN-ului pentru un studiu al istoriei evolutioniste a unicornului.

Acesta din urma arata ca animalul apartinea unui taxon sora lui Rhinocerotinae, grupul caruia ii apartin toti rinocerii moderni. Datarea radiocarbonica a dat rezultate surprinzatoare, sugerand ca unicornul a trait pana acum 39 000 de ani. Acesta isi plaseaza extinctia „cu fermitate in ultimul eveniment de disparitie cuaternara”, intre 50 000 si 4 000 de ani in urma, in care aproape jumatate din megafauna de mamifere din Eurasia a disparut.

Autorii speculeaza, de asemenea, ca omul ar fi avut ceva de-a face cu el, desi recunoaste o lipsa de dovezi justificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *