trippy

Albert Hofmann traseaaă lumina fantastica

Chimistul a descoperit LSD, si a dat startul contra-culturii.

Intr-un articol din 2007, ziarul Daily Telegraph din Marea Britanie ii numea pe Albert Hofmann si Tim Berners-Lee, unii dintre cei mai mari oameni de stiinta vii. Cel din urma este cunoscut pentru inventarea „world wide web” (www)o.

Pentru majoritatea oamenilor, Hofmann este in primul rand cunoscut ca omul care a sintetizat pentru prima data compusul dietilamida acidului lisergic, substanta halucinogena cunoscuta mai bine sub denumirea de LSD. In afara de descoperirea „acid-ului”, Hofmann a fost un chimist inspirat, cu numeroase descoperiri importante.

El s-a nascut la Baden, in nordul Elvetiei, la 11 ianuarie 1906. A studiat chimia la Universitatea din Zurich, pentru ca „dorea sa exploreze lumea naturala la nivelul in care energia si elementele se combina pentru a crea viata”.

A obtinut doctoratul in Zurich in 1929 si apoi si-a luat o slujba la Sandoz Laboratories din Basel, atras de un program de acolo. Mai exact, acesta sintetiza niste compusi farmacologici din plante medicinale.

Unele dintre descoperirile mai putin spectaculoase ale lui Hofmann este hydergine, o substanta care imbunatateste circulatia si functia cerebrala. Alta substanta este de dihydergot, un medicament pentru stabilizarea circulatiei si tensiunii arteriale.

BIOLOGIE

Interesul sau pentru sintezarea LSD-ului a derivat initial din speranta ca ar putea fi, de asemenea, util ca stimulant circulator si respirator.

In cartea sa cea mai cunoscuta, LSD: My Problem Child, publicata in 1979, Hofmann a descris o experienta din copilarie intr-o padure din Elvetia: „Am fost plina de o senzatie de bucurie, unitate si fericire de nedescris.” El a continuat: „M-am tulburat adesea in acele vremuri, intrebandu-ma daca as putea, ca adult, sa comunic aceste experiente … Pentru ca am vrut sa inteleg structura si esenta materiei, am devenit chimist de cercetare.”

De ceva vreme a lucrat la o substanta numita LSD-25. La 16 aprilie 1943, a experimentat o dozare „accidentala” a substantei. In cartea sa, Hofmann si-a furnizat jurnalul de laborator pentru 19 aprilie 1943, ziua in care a testat in mod intentionat LSD.

4/19/43 16:20: este luat dietilamida acidului lisergic

17:00: incep ameteli, senzatie de anxietate, distorsiuni vizuale, simptome de paralizie, dorinta de a rade.

Supliment de 4/21: Acasa cu bicicleta. De la 18: 00- 20: 00 cea mai grava criza.

Din 1985, fanii descoperirii lui Hofmann au sarbatorit 19 aprilie ca „Ziua bicicletelor”. El a murit ]n casa sa, langa Basel, Elvetia, pe 29 aprilie 2008. Avea 102 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *