Viermii provoacă argumentul complexității

Oamenii de știință japonezi au plasat în sfârșit niște creaturi ciudate, cunoscute sub numele de viermi de săgeți, pe arborele evolutiv, iar constatările ar putea fi mai importante decât sugerările.

O echipă de cercetare de la Institutul de Științe și Tehnologie din cadrul Universității de la Okinawa a raportat că viermii molipsitori, cunoscuți și sub denumirea de chaetognaths (care înseamnă „maxilarul”), nu sunt, așa cum era suspectat, parte a unui grup mare; clade, care cuprinde moluște, viermi segmentați și platelminții.

În schimb, ei aparțin unei clase soră – cercetătorii sugerează că organismele complexe evoluează de la strămoșii simpli prin dobândirea de noi trăsături în timp.

Viermii cu săgeți sunt prădători, au sisteme nervoase, au dezvoltat organe senzoriale; dar celelalte organisme în care sunt grupate sunt mult mai simple „, spune geneticianul molecular și primul autor Ferdinand Marlétaz.

„Dacă plasați aici viermii săgeți, înseamnă că probabil a existat o mulțime de simplificări independente, mai degrabă decât apariția independentă a complexității”.

Există aproximativ 200 de specii, variind de la un milimetru până la 12 centimetri, și împărtășesc multe trăsături morfologice și de dezvoltare cu alte organisme, ceea ce a făcut ca istoria lor să fie dificil de urmărit.

Cu toate acestea, atunci când Marlétaz și colegii și-au adunat date de la 10 specii de vierme colectate din diferite zone ale Oceanului Atlantic și le-au comparat cu datele disponibile publicului de la alte animale, au observat că „fălcile de păr” prezintă o structură unică a maxilarului cu o colecție de organisme microscopice numit rotifers, gnathostomulids și micrognathozoans.

„Am fost puțin surprinsă”, recunoaște Marlétaz. „Încă nu înțelegem în totalitate această asociere cu rotiferii și ceilalți. Acesta va fi centrul cercetărilor viitoare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *