mom

Femeile care au viața în control cresc copii mai inteligenți

Femeile care cred ca detin controlul asupra vietii lor au copii care au note mai bune la evaluarile scolare, arata noi cercetari.

Un studiu recent a analizat scorurile „locus control” (LOC) femeilor insarcinate, dar si rezultatele testelor academice ale copiilor lor, cu varsta de 8, 11 si 13 ani. Studiul a utilizat date de la copiii

LOC este o scala de personalitate care variaza de la „extern”, unde oamenii cred ca ceea ce se intampla cu ei se datoreaza norocului, soartei sau altor persoane, la „intern”, unde oamenii cred ca au controlul asupra vietii lor. LOC intern a fost puternic si in mod repetat legat de realizarile academice.

Este cunoscut faptul ca locul de control al unui copil este puternic asociat cu realizarile lor academice, dar pana acum nu se stia daca LOC-ul mamei, atunci cand este insarcinata, influenteaza in vreun fel copilul. Cercetari suplimentare sunt necesare pentru a determina daca rezultatele dintre LOC si scorurile testului sunt cauzale, spun autorii.

Din ceea ce se stie despre construirea LOC … este probabil ca orientarile parintilor sa afecteze modul in care acestia pot sa faca fata provocarilor cotidiene de a-si creste copiii pentru a avea succes academic.

Studiul a rezultat trei tipuri de factori care afecteaza dezvoltarea neurocognitiva: sanatatea materna in timpul sarcinii (in special fumatul si bautul), strategiile de educatie prescolara (alaptarea, cititul sau cantatul) si interactiunile parintesti cu scoala.

Aproximativ jumatate din diferenta dintre scorurile obtinute de copiii parintilor care au fost orientati pe plan intern este legata de comportamentele si alegerile facute de parinti in ceea ce priveste stilul de viata, educatia parentala si scolarizarea.

Pe o nota pozitiva, cercetatorii indica faptul ca LOC este un factor parental care poate fi schimbat. Este posibil ca un parinte sa-si schimbe perspectiva; s-a demonstrat in trecut ca parintii care devin mai interni isi imbunatatesc abilitatile de parinti, ceea ce ar avea un efect pozitiv asupra vietii personale, sociale si academice a copiilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *