alcohol

Prima data bere sau vin?

Ordinea nu are nici un efect asupra mahmurelii, constata studiile. Nu conteaza in ce ordine se consuma vinurile si berile, cel putin daca obiectul exercitiului este de a reduce severitatea mahmurelii.

„Scotch, bourbon si bere.” Nu exista nici o mentiune despre vinul in acest cantec popular scris de Rudy Toombs si inregistrat de Amos Milburn in 1953. Este un fenomen familial oriunde sunt consumate bauturi alcoolice si incorporeaza o credinta comuna in randul consumatorilor de alcool: ordinea in care sunt consumate diferite tipuri de bauturi.

Intr-un studiu recent s-a incercat sa se vada daca exista vreo diferenta in modul in care se combina alcoolul si daca acest lucru influenteaza in vreun fel efectul de mahmureala. Din pacate, raspunsul este ca nu conteaza oridinea. Studiul arata ca nu conteaza cum va comandati bauturile. Daca beti prea mult, mahmureala va aparea indiferent de ce beti.

Cercetatorii confirma ca nu au reusit sa gaseasca vreo legatura intre modul in care sunt combinate diferite bauturi alcoolice si mahmureala. Nici un nivel al consumului de alcool nu imbunatateste sanatatea. Totusi, neplacutele mahmureli au un beneficiu important, ele sunt un semn de avertizare protector care ajuta, cu siguranta, oamenii sa isi schimbe viitorul comportament. Cu alte cuvinte, ele ne pot ajuta sa invatam din greselile noastre.

Scopul studiului era de a vedea daca exista vreo ordine de bauturi alcoolice care ar putea contribui la reducerea mahmureliilor, pentru a ajuta multi oameni sa aiba o zi mai buna dupa o noapte lunga. Din pacate, nu exista nici o modalitate de a evita mahmureala inevitabila doar printr-un mod de a bea.

Consumul de alcool este larg raspandit si nu exista remedii eficiente pentru consecintele sale ocazionale, mahmureala. In schimb, societatile par sa se bazeze pe remedii folclorice, cum ar fi alimentele grase sau celebrele „muraturi”.

Dar astfel de raspunsuri ocazionale ar putea masca o problema serioasa. In raportul lor, cercetatorii remarca faptul ca consumul excesiv de alcool reprezinta un „risc de sanatate care poate fi evitat in intreaga lume”.

In noul studiu, cercetatorii au utilizat 90 de voluntari, cu varste cuprinse intre 19 si 40 de ani, impartiti in trei grupuri. Primul grup a consumat aproximativ 3 beri urmata de 4 pahare mari de vin. Cel de-al doilea grup a consumat aceleasi cantitati de alcool, dar in ordine inversa. Subiectii din al treilea consumau bere sau vin.

Participantii au fost intrebati despre bunastarea lor la intervale regulate si au cerut sa judece nivelul lor perceput de betie pe o scara intre 0 si 10 la sfarsitul fiecarei zile de studiu. Inainte de a merge la culcare la locul de studiu, toti participantii au primit o cantitate individualizata de apa potabila pentru frigider adaptata greutatii corporale. Toti voluntarii au fost tinuti sub supraveghere medicala peste noapte.

In ziua urmatoare, participantii au fost intrebati despre mahmureala acordand un scor intre 0 – 56. Rezultatele au fost bazate pe factori incluzand: setea, oboseala, cefaleea, ameteli, greata, dureri de stomac, ritm cardiac crescut si pierderea apetitului. Cercetatorii au descoperit ca nici unul dintre cele trei grupuri nu a avut un scor de mahmureala semnificativ diferit, indiferent de ordinea de bauturi alcoolice. Femeile aveau tendinta de a avea mahmureli usor mai proaste decat barbatii.

Adevarul este ca un consum prea mare de bauturi alcoolice va duce probabil la o mahmureala. Singura modalitate sigura de a anticipa cat de mizerabil va veti simti a doua zi este prin a controla cat beti. Cu totii trebuie sa fim atenti la aceste stegulete rosii cand bem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *