S-a gasit o legatura intre ritmul de mers si depresie

Imbatranirea populatiei este pe cale sa devina „una dintre cele mai importante transformari sociale ale secolului XXI”, afectand aproape toate sectoarele societatii, inclusiv structurile familiale, pietele fortei de munca si financiare, precum si cererea de bunuri si servicii, potrivit unui studiu recent privind problemele globale.

Pana in 2050, se spune in raport, numarul persoanelor in varsta de 60 de ani si peste va depasi dublul nivelurilor actuale, pana la aproximativ doua miliarde. Evident, intelegerea nevoilor de ingrijire a sanatatii ale acestei populatii in crestere este vitala si va castiga o importanta pe masura.

Acum, un nou studiu privind sanatatea mintala a persoanelor in varsta a identificat legaturi intre debutul depresiei la sfarsitul vietii, viteza de mers si lungimea pasului.

Raportul afirma ca persoanele in varsta care au fost recent diagnosticate cu depresie au avut o viteza mai mica de mers si o lungime mai scurta a pasului, comparativ cu cei fara depresie.

O echipa de cercetatori, cu sediul la Trinity College din Dublin, Irlanda, si Institutul Mercer pentru imbatranire, la Spitalul St James din Dublin, a lucrat cu peste 3600 de persoane cu varsta de 50 de ani si peste. Autorul principal al studiului, Robert Briggs, spune ca depresia la persoanele in varsta este dificil de diagnosticat, deoarece este mult mai putin probabil sa se consulte cu profesionistii din domeniul sanatatii in ceea ce priveste simptomele legate de starea de spirit.

Aceste constatari sunt importante, deoarece este crucial sa se identifice persoanele in varsta care au un risc mai mare de a dezvolta depresie, cu scopul de a actiona din timp. Briggs afirma ca studiul sugereaza, de asemenea, ca programele de exercitii menite sa imbunatateasca viteza si echilibrul de mers pe jos pot ajuta la prevenirea debutului depresiei mai tarziu, desi acest lucru ar trebui testat in studii clinice dedicate.

Cercetatorii au folosit sistemul GAITRite, un mat computerizat cu senzori de presiune, pentru a analiza stilurile de mers pe jos sau de mers.

Raportul spune ca tulburarile de mers afecteaza aproximativ o treime din locuitorii comunitatii cu varsta de 60 de ani sau mai in varsta. Avand in vedere gama larga de procese care sunt necesare pentru a mentine mersul si echilibrul, se spune ca exista multe cauze potentiale ale acestor tulburari, inclusiv osteoartrita, si probleme neurologice cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroza multipla.

Exista, de asemenea, factori care nu pot fi explicati prin deficiente demonstrabile, insa raportul arata ca declinul mersului este un „predictor consistent si fiabil al viitorului statut functional si al mortalitatii in viata”.

Briggs si colegii spun ca toate constatarile lor sunt semnificative, deoarece pot ajuta profesionistii din domeniul medical sa descopere si sa inteleaga asociatiile dintre conditiile de viata tarzie care afecteaza viata a milioane de oameni.

In plus, aceste constatari ridica posibilitatea ca analiza mersului sa poata fi utilizata ca un instrument pentru a identifica persoanele cu risc crescut de depresie la sfarsitul vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *