hrana procesata

Al doilea studiu legat de mâncarea procesată

Cel de-al doilea studiu, publicat și în BMJ, a fost condus de Maira Bes-Rastrollo și colegi de la Universitatea Navarra din Spania. A urmat aproape 20.000 de absolvenți de facultate, în medie 10 ani.

Participanții au furnizat date de sănătate și date demografice la fiecare doi ani. Cercetătorii spanioli au folosit de asemenea sistemul NOVA pentru a clasifica alimentele ultra-procesate.

Potențiale limite de luat în calcul includ vârsta, sexul, indicele de masă corporală, consumul de energie educațională, fumatul, depresia, antecedentele familiale ale bolilor de inimă, activitatea fizică și consumul de alcool.

Ei au descoperit că cele patru mese zilnice de alimente prelucrate au fost asociate cu un risc crescut de deces de până la 62%, din orice cauză. Fiecare servire suplimentară a sporit riscul cu 18%.

Este important de observat că ambele studii sunt încă în observare, astfel datele încă nu sunt concludente, deoarece alți factori ar fi putut influența rezultatele.

Studiul spaniol coincide, de asemenea, cu constatări similare raportate în două Franța și SUA.

În Franța, fiecare creștere cu 10% a consumului alimentar procesat a fost asociată cu un risc de deces cu 14% mai mare. Celălalt studiu a constatat că americanii au avut 31% mai mult risc de mortalitate comparativ cu cei care au cel mai mic aport.

Începând cu anii 1980, consumul alimentar procesat a crescut constant la nivel mondial – mai întâi în țările dezvoltate și, mai recent, la mijlocul țărilor cu venituri reduse, înlocuind consumul de alimente proaspete sau minim prelucrate.

Aceste alimente au fost asociate anterior cu excesul de greutate și obezitate, sindromul metabolic, tulburările gastrointestinale, hipertensiunea și risc de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *