cartilaj

Călătoriile în spațiu pot provoca daune cartilajului, arată studiile

Călătoriile în spațiu pot fi foarte dăunătoare pentru articulațiile dumneavoastră, arată cercetările.

Șoarecii care au petrecut o lună la bordul unei nave spațiale rusești au arătat semne precoce ale defecțiunii cartilajului, sugerând că forțele biomecanice reduse din spațiu au impact asupra sistemului musculo-scheletic.

Credem ca aceasta degradare se datoreaza lipsei de gravitate din spatiu, spune autorul principal Jamie Fitzgerald.

Cu finantare din partea NASA, Fitzgerald si colegii sai au analizat modificarile moleculare ale cartilajului soarecilor care au petrecut 30 de zile in incinte de cercetare animala la bordul unei nave rus Bion-M1 fara pilot in 2013. Aceasta a inclus studii de expresie genetica asupra cartilajului. Rezultatele au fost comparate cu șoarecii observați pe Pământ în aceeași perioadă.

Fitzgerald spune că distrugerea cartilajului rezultată a fost în concordanță cu modificările asociate cu osteoartrita. In comparatie, soarecii de pe Pamant nu au aratat nici o degradare a cartilajului.

„Când nu există nici o gravitate care să tragă cartilajul, acesta nu poate să-și mențină structura, integritatea”, spune el. „De pe pământ, de fiecare dată când faceți un pas pentru a merge, încărcați cartilajul. În spațiu, nu se poate face acest lucru”.

Cu planurile de a trimite oameni pe Marte, NASA este în mod evident interesată să știe ce măsuri de precauție ar trebui să ia pentru a proteja oamenii.

Deoarece cartilajul la om nu se repara usor, revenirea pe Pamant ar putea aduce probleme de sanatate pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *