par gri

De ce părul devine gri?

Pentru mulți oameni, părul gri este un fapt al vieții. Este un semn că îmbătrânim și că trupurile noastre trec printr-o schimbare.

Pentru a înțelege de ce părul devine gri, trebuie să înțelegem mai întâi de ce părul are culoarea în primul rând. Răspunsul este un tip special de celulă cunoscut sub numele de melanocit. Acestea produc melanina, pigmentul care dă pielii, părului și ochilor culori distincti.

Melanina vine în două forme, eumelanină (negru sau maro) și fenomelanină (roșu-galben). Combinațiile dintre aceste două formează spectrul de ochi, păr și culoarea pielii găsite printre oameni.

O modalitate de a intelege modul in care melanocitele determina culoarea parului este sa vă gândiți la aceste celule ca imprimante mici care aplică cerneala pe hartie. Hârtia, în acest caz, este reprezentată de firele noastre de păr, formate din keratină, aceeași proteină pe care o conțin și unghiile.

La fel ca o imprimantă care pulverizează cerneală pe o foaie de hârtie pentru a produce o imagine, melanocitele produc pigmenți care sunt încorporați în firele de păr în creștere, oferindu-le culori. Melanocitele trăiesc în foliculul de păr, astfel încât fiecare fir de păr are propria imprimantă producătoare de culori.

În timp ce melanocitele unor oameni imprimă o combinație de cerneală mai ușoară, cum ar fi blond sau roșcat, altele au palete de culoare mai închise (negru sau maro).

Acum, când înțelegem cum se face culoarea părului, putem înțelege de ce devine gri.

În păr, gri nu este o culoare ca orice altă nuanță: este lipsa de colorare. Keratina persoanelor cu păr gri nu are pigment deoarece melanocitele au murit, dezvăluind culoarea naturală gri-albă a proteinei keratinice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *