deprivarea de somn

Teoria somnului

O teorie a funcției somnului – ipoteza homeostaziei sinaptice – sugerează că în timpul somnului există o slăbire larg răspândită a sinapselor.

Acest lucru este considerat a contrabalansa întărirea generală a acestor conexiuni care apar atunci când suntem treji și învățăm. Prin tăierea excesivă a conexiunilor, somnul curăță în mod eficient ce nu este important, astfel încât să putem învăța din nou a doua zi. Interferarea cu acest proces de diminuare poate duce, în unele cazuri, la amintiri mai intense (și probabil nedorite).

Importanța somnului pentru păstrarea activă a creierului poate fi reflectată în modelele noastre de schimbare a somnului pe măsură ce îmbătrânim. Copiii dorm mult mai mult decât adulții, probabil pentru că creierul lor este în curs de dezvoltare și învață mult mai mult, fiind expuși numai la lucruri noi.

Mai târziu în viață, avem nevoie de mai puțin somn. Acest lucru poate reflecta fie nevoia redusă de somn (pentru că noi învățăm mai puțin), fie o defalcare în procesele de somn pe măsură ce îmbătrânim.

Somnul este, de asemenea, necesar pentru a face puțină ordine în creier. Un studiu efectuat în SUA pe soareci în 2013 a constatat că somnul curăță creierul de toxinele care se acumulează în timpul când suntem treji. În timpul somnului, spațiul dintre celulele creierului cresc, permițând eliminarea proteinelor toxice. Este posibil ca prin eliminarea acestora, somnul să poată opri bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Privarea de somn: realitatea

Obținerea unui somn suficient este importantă pentru atenție și învățare în timpul orelor noastre de veghe. Când suntem lipsiți de somn, nu ne putem concentra pe cantități mari de informații sau nu ne putem concentra atenția pe perioade lungi de timp. Reacția este încetinită. De asemenea, este mai puțin probabil să fim creativi sau să descoperim reguli ascunse atunci când încercăm să rezolvăm o problemă.

Lipsa de somn este o cauza principala a accidentelor de autovehicule, iar privarea de somn afecteaza creierul mai sever decat alcoolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *