Mașinile de învățare a algoritmilor

Mașinile de învățare a algoritmilor pot descoperi lucruri noi

Sunt calculatoare destul de inteligente pentru a face descoperiri științifice? Cercetările efectuate de Laboratorul Național Lawrence Berkeley din Departamentul Energiei din SUA sugerează că răspunsul poate fi „da”.

Noile studii arată că un algoritm fără pregătire în știința materialelor poate scana textul a milioane de lucrări și poate descoperi noi cunoștințe științifice, potrivit unei echipe conduse de Anubhav Jain.

Ei au colectat 3,3 milioane de rezumate ale materialelor publicate și le-au pus într-un algoritm numit Word2vec, care a analizat relațiile dintre cuvinte, apoi a putut anticipa în avans materiale termoelectrice noi și a sugerat materiale necunoscute ca elemente termoelectrice.

Experimentul a inclus ca algoritmul să îndeplinească sarcini „în trecut”; adică să-i dea rezumate până la un anumit an, apoi acesta a evaluat modul în care previziunile sale s-au întâmplat.

„Fără a spune ceva despre știința materialelor, a învățat concepte precum masa periodică și structura cristalului metalelor”, spune Jain.

„Asta a sugerat potențialul tehnicii. Dar, probabil, cel mai interesant lucru este că puteți folosi acest algoritm pentru a aborda lacunele în cercetarea materialelor, lucruri pe care oamenii ar fi trebui să le studieze, dar nu le-au studiat până acum. ”

Echipa a colectat rezumate din lucrări publicate în mai mult de 1000 de reviste între 1922 și 2018. Algoritmul a luat fiecare din cele aproximativ 500.000 de cuvinte distincte din acele rezumate și a transformat într-un vector 200D.

„Ceea ce este important nu este fiecare număr, ci folosirea numerelor pentru a vedea cum sunt legate unele de altele”, spune Jain.

Când a fost instruit pe textul științei materialelor, algoritmul a reușit să învețe sensul termenilor și conceptelor științifice, cum ar fi structura cristalului metalelor, pe baza pozițiilor cuvintelor din rezumate și a coexistenței lor cu alte cuvinte.

A fost chiar capabil să învețe relațiile dintre elementele de pe tabelul periodic atunci când vectorul pentru fiecare element chimic a fost proiectat în două dimensiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *