Elefanții masculi stau împreună când oamenii se află în jur

Elefanții masculi stau împreună când oamenii se află în jur

Tendința elefanților asiatici (Elephas maximus) de a se aduna în grupuri de bărbați poate fi o adaptare comportamentală pentru a se proteja în mediile dominate de om, potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Reports.

Numai în India, aproape 150 de elfefanți mor în fiecare an din cauze precum: electrocutare, otrăviri, împușcături sau accidente, în timp ce comunitățile locale se protejează pe sine.

Elefanții tineri care cresc în acest mediu au două opțiuni, spune autorul principal Nishant Srinivasaiah de la Institutul Național de Studii Avansate, Programul de comportament și cunoaștere a animalelor din Bengaluru, India. Ei ar putea învăța prin încercări și erori – în special bărbații adolescenți care au nevoie să se aventureze pe cont propriu – sau să învețe de la elefanții mai în vârstă mai experimentați cum să se comporte în jurul oamenilor.

Pentru a determina daca această tendință a fost condusă de factori biologici, de mediu sau umane, Srinivasaiah si colegii sai au analizat 1445 de fotografii cu 248 de elefanti masculi din sudul Indiei, timp de 23 de luni.

Ei au descoperit că elefanții adulți din punct de vedere sexual, au format grupuri mari atunci când ocupă suprafețe necultivate sau terenuri deschise create de oameni.

Cele mai mari adunări au fost observate în zone cu disponibilitate mare de culturi, iar indivizii din aceste grupuri au avut o stare mai bună decât elefanții adulți de sex masculin singuri.

Acest lucru a susținut ipoteza cercetătorilor că gruparea lor este un comportament adaptiv care le permite să-și optimizeze aportul de nutrienți și capacitatea de reproducere în timp ce se protejează de mediile umane cu grad ridicat de risc.

Cea mai importantă constatare, spune Srinivasaia, „a fost descoperirea și stabilirea unei noi ordini sociale, grupul tuturor bărbaților, în societatea elefantului asiatic, ca răspuns la factorii exclusiv antropogeni”.

El spune că elefanții sunt ființe foarte inteligente și că „într-un peisaj care se schimbă rapid, ei au nevoie să-și actualizeze mereu modelul mental al realității pentru a supraviețui”.

Mai exact, Srinivasaia sugerează că descoperirile lor au „potențialul de a ajuta managerii din mediul sălbatic să atenueze conflictele … și să dezvolte strategii de management mai bune pentru populațiile de elefanti pe termen lung, în special în colaborare cu localnicii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *