Planeta ar putea avea mai mulți copaci

Planeta ar putea avea mai mulți copaci, arată cercetările

Planeta mai are loc pentru aproape un miliard de hectare de copaci suplimentari, arată noi cercetări. Acest lucru ar fi suficient pentru a capta două treimi din emisiile de carbon induse de oameni.

 

Plantarea copacilor pentru captarea carbonului este una dintre cele mai eficiente metode de combatere a creșterii nivelurilor de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală. O serie de inițiative internaționale au stabilit ținte pentru protejarea și restaurarea pădurilor din întreaga lume.

 

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), de exemplu, sugerează că o creștere a capacității forestiere cu un miliard de hectare până în 2050 este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

 

Dar până acum, nu a fost clar dacă astfel de obiective sunt realizabile.

 

Noua lucrare, publicată în revista Science, prezice că sunt.

 

Elaborarea numărului de copaci pe care planeta poate să îi susțină a fost oarecum un joc de ghicit.

 

În locul cartografierii unor categorii largi de păduri pe Pământ – așa cum au făcut-o metodele tradiționale – Jean-François Bastin de la ETH-Zürich (Institutul Federal de Tehnologie din Elveția) din Elveția și colegii lui au venit cu o modalitate de a picta lumea cu lovituri mai fine. În primul rând, au folosit aproape 80 000 de imagini prin satelit despre acoperirea copacilor în zonele protejate din întreaga lume – ecosisteme variind de la păduri tropicale dense până la tundra arctică. Apoi au folosit o abordare de învățare automată pentru a determina ce combinație explică acoperirea copacilor în diferite regiuni. Acest model ar putea prezice acoperirea copacilor la nivel mondial în condițiile climatice curente.

 

După excluderea terenurilor utilizate pentru agricultură și zonele urbane, modelul prevede că 1,7-1,8 miliarde de hectare de teren ar putea susține în mod natural un anumit număr de arbori arbori.

 

Această cantitate de arbori ar putea capta 205 gigatone de carbon din atmosferă. Acestea reprezintă aproximativ două treimi din emisiile umane și sunt suficiente pentru a reduce dioxidul de carbon atmosferic cu aproape 25%.

 

În plus, ar putea fi adăugate alte 0,7 miliarde de hectare de copaci dacă ar fi incluse zonele agricole și cele urbane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *