Izolarea socială face păianjenii agresivi

Izolarea socială face păianjenii agresivi

Atunci când păianjenii își părăsesc rețelele familiale pe măsură ce se maturizează, nu este din cauza tendințelor lor antisocialiste, așa cum a fost speculat anterior – ci, mai degrabă, izolarea ulterioară a adultului îl face să devină intolerant.

Acest lucru este în conformitate cu noi cercetări făcute pe păianjenul de labirint european (Agelena labyrinthica), publicat în revista PLOS Biology.

Multe animale sunt doar tranzitori sociali pe durata ciclului lor de viață și devin rapid intoleranți după izolare. Aceasta include mai mult de 48.000 de specii de păianjeni.

În timp ce spiderlings sunt cunoscuți a fi amicabili unii față de ceilalți, după ce se aventurează pe cont propriu, comportamentul lor devine extrem de agresiv și poate escalada la canibalism între frați și colegi sau chiar infanticide.

Raphael Jeanson, de la Universitatea din Toulouse, Franța, și colegii lui speră să arunce o lumină asupra acestui fenomen și să înțeleagă mai bine cum să încurajeze o socialitate permanentă – o trăsătură realizată de aproximativ 30 de specii de păianjeni.

Într-o serie de experimente, au folosit un amestec de metode comportamentale, chimice și de modelare pentru a explora de ce păianjenii se dispersează și devin agresivi.

Rezultatele au arătat că sociabilitatea păianjenilor nu a scăzut atunci când au rămas în prezența celuilalt și că această dispersare a apărut în mod natural, cu o mobilitate mai mare, nu ca urmare a scăderii interacțiunii.

Constatările ulterioare au confirmat că comportamentul canibalist a fost un rezultat direct al unei izolații crescute. Chiar și hrănirea păianjenilor nu a atenuat impactul izolației sociale asupra agresiunii, excluzând rolul potențial al înfometării.

Agresiunea poate rezulta dintr-o schimbare a modului in care spiderlings proceseaza semnalele chimice, si deci indiciile sociale, de la rudele lor.

Jeanson spune că descoperirile arată că „mecanismele care provoacă agresivitate sunt mult mai sofisticate decât se credea anterior”.

Este important, spune el, studiul nostru subliniaza nevoia de interactiuni sociale extinse pentru a pastra toleranta, care deschide noi perspective pentru intelegerea traseelor spre socialitate permanenta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *