Priteniile și similitudinile

Priteniile și similitudinile

Prieteniile sunt conduse de asemănări neuronale, dar modul în care răspundem la străini derivă dintr-o abordare mult mai puțin sofisticată, arată noi cercetări.

 

Două studii noi investighează modul în care indivizii răspund oamenilor pe care îi cunosc, dar și cum răspund oamenilor pe care nu îi cunosc.

 

O echipă condusă de psihologul Carolyn Parkinson de la Universitatea din California, Los Angeles, a început cu ipoteza că grupurile de prietenie tind să cuprindă persoane cu atribute fizice similare, cum ar fi vârsta și genul. Dar oare similaritățile coincid cu modul în care prietenii percep și răspund în fața lumii?

 

Pentru a afla, Parkinson și colegii ei au selectat 42 de voluntari. Voluntarilor li s-au prezentat toate clipurile video care acoperă o gamă largă de subiecte și stiluri. Pe măsură ce au urmărit, activitatea creierului a fost monitorizată, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

 

Nu este deloc surprinzător faptul că prietenii ar putea avea reacții similare la aceleași înregistrări video – râdă la aceleași glume sau să nu le placă anumite știri – însă echipa Parkinson a constatat că aceste asemănări au fost într-adevăr foarte profunde.

 

„Răspunsurile neuronale la vizionarea filmelor audiovizuale sunt în mod excepțional similare printre prieteni”, au constatat oamenii de știință. În plus, au constatat că gradul de similitudine a răspunsului neuronal scade în concordanță cu distanța socială dintre oameni într-o matrice de prietenie.

 

Similitudinea răspunsurilor, spun cercetătorii, conduc relațiile, astfel încât „oamenii tind să fie prieteni cu indivizi care văd lumea într-un mod similar”.

 

Rezultatele fMRI au rămas robuste chiar și după luarea în considerare a factorilor potențial confuzi, cum ar fi diferențele de vârstă sau etnie. Pentru a-si testa constatarile, Parkinson si colegii au introdus datele într-un algoritm pentru a prezice apropierea relatiilor dintre oricare doua persoane bazate exclusiv pe rezultatele fMRI.

 

Ei au descoperit că sistemul a identificat corect perechi de prieteni, sau mai multe asociații îndepărtate, cu un grad ridicat de precizie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *