Priteniile și străinii

Priteniile și străinii

Între timp, în altă parte a SUA, un alt grup de cercetători încearcă să înțeleagă mecanismul prin care indivizii decid să aibă încredere sau nu în străini.

O echipă condusă de Oriel FeldmanHall din cadrul Departamentului de Științe Cognitive, Lingvistice și psihologice de la Universitatea Brown din Rhode Island a pornit de la premisa că abilitatea oamenilor de a învăța prin experiență este inutilă atunci când se întîlnesv cu un străin. Atunci cum cineva decide dacă trebuie sau nu să aibă încredere într-o persoană nouă?

Raspunsul este printr-un proces gasit si in multe specii non-umane: generalizarea stimulilor. Acesta este același proces care a fost exploatat de fiziologul rus al secolului al XIX-lea, Ivan Pavlov, când, în mod faimos, îi condiționa pe câini să saliveze la un anumit sunet care indica cina, indiferent dacă hrana era oferită.

Într-o lucrare publicată în SUA, FeldmanHall și colegii ei declară că străinii sunt presupuși a fi demni de încredere dacă seamănă cu oameni de încredere pe care îi cunoaștem deja.

Pentru a face această constatare, oamenii de știință au creat mai întâi voluntari pentru a juca un „joc de încredere” cu trei străini. Fiecare străin fusese învățat să acționeze într-un mod care era fie de încredere, de încredere parțial, fie de înșelătoarie.

După fiecare etapă a jocului, voluntarii au repetat jocul cu alti trei noi străini. Necunoscut voluntarilor, noii străini au fost selectați pentru că seamănă cu cei vechi – deși rolurile pe care le jucau erau diferite. Procesul a fost repetat de mai multe ori.

„Rezultatele arată că subiecții preferă să se joace cu străinii care seamănă cu jucătorii originali pe care îi vede demni de încredere.”

Echipa Rhode Island a constatat că, pe măsură ce asemănarea dintre caracterul original de încredere și fiecare nou străin a scăzut, decizia de a avea încredere sau neîncredere a devenit mai puțin definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *