De ce să dezvolți noi antibiotice este o luptă pierdută

De ce să dezvolți noi antibiotice este o luptă pierdută

„Credem că modelul actual de dezvoltare antreprenorială pentru antibiotice este distrus și trebuie transformat fundamental.”

Această opinie provocatoare provine dintr-un editorial recent în New England Journal of Medicine. Introducerea penicilinei, primul medicament miracol antibiotic, a dus la reducerea mortalității cauzate de boli infecțioase cu 80%. Au urmat rapid alte antibiotice, reducând și mai mult ratele de deces. În ultimele decenii, însă, descoperirea de noi antibiotice a încetinit mult; majoritatea sunt ceea ce se numesc medicamente „și eu”, care sunt potențial rentabile pentru producător, dar nu în niciun fel, de ultimă oră. Rezistența emergentă la antibiotice a fost remarcată la scurt timp după descoperirea lor, dar au apărut agenți mai noi care ne țin cu un pas înaintea agenților patogeni. Este posibil ca această cameră de respirație să fi dispărut – acum ne confruntăm cu bacterii patogene care sunt complet rezistente la toate antibioticele cunoscute. Unii au denumit noua noastră situație în perioada post-antibiotice. Deci, avem nevoie disperată de agenți mai noi pentru a trata infecția. De unde provin acestea?

Redactorii descriu cât de ineficient este modelul nostru actual pentru dezvoltarea acestor noi antibiotice esențiale. În primul rând, costurile de dezvoltare sunt enorme – până la două miliarde de dolari. Există și această problemă:

Rata de creștere a rezistenței pare să creeze noi oportunități de piață pentru antibiotice. Cu toate acestea, numărul absolut de infecții cauzate de fiecare tip de bacterie rezistentă este relativ mic. Fiecare antibiotic recent aprobat captează astfel o cotă din ce în ce mai scăzută a unei piețe din ce în ce mai scindate – o problemă care se va agrava doar în timp.

O soluție de mare influență a fost propusă de economistul Jim O´Neill în 2016. Ideea lui a fost de a oferi o varietate de stimulente financiare speciale companiilor de medicamente pentru a dezvolta noi antibiotice. Acum spune că este pur și simplu timpul să „doar să-l îndepărtați și să-l preluați.” Autorii editurii The New England Journal propun un model format din organizații nonprofit pentru a se concentra pe toate aspectele prevenirii infecțiilor – nu doar antibiotice noi, ci și lucruri precum vaccinuri, imunoterapii și modulatori inflamatori. Sunt de acord că o astfel de abordare multifacetă este importantă, deoarece rezistența în rândul bacteriilor va fi întotdeauna o problemă. Un principiu cheie aici este utilizarea mai multor abordări care funcționează în moduri diferite. Cu siguranță, utilizăm acest principiu în practica bolilor infecțioase prin combinarea antibioticelor care funcționează în moduri diferite.

Stabilirea de noi modalități de organizare a luptei noastre împotriva infecției ar fi dificilă. Dar abordările bazate pe piață, pentru profit, pur și simplu nu au funcționat deloc. Companiile de medicamente pierd efectiv banii încercând. Astfel, ca societate, pierdem bătălia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *