Cinci moduri de a intelege graficele coronavirusului - I

Cinci moduri de a intelege graficele coronavirusului – I

Infasurarea capului in jurul scarii unei pandemii globale nu este usoara, iar volumul statisticilor si al datelor poate fi pervers. Ce facem, de exemplu, din faptul ca Australia a inregistrat doar 109 cazuri noi in numarul sau zilnic pentru 6 aprilie? Avand in vedere ca aceasta cifra a atins aproximativ 400 de cazuri noi pe zi, aceasta inseamna ca rata infectiei se reduce acum? Si ce, in afara de tristete, trebuie sa facem din statistici mai groaznice, cum ar fi cele 969 de decese COVID-19 raportate intr-o singura zi in Italia, pe 27 martie? Care sunt statisticile cele mai utile pentru a intelege situatia?

Pentru a ajuta la interpretarea si intelegerea muntilor datelor COVID-19, vom analiza cinci metode utilizate in mod obisnuit si vom explica avantajele si dezavantajele fiecareia. Pentru a ilustra fiecare metoda, vom folosi datele Universitatii Johns Hopkins pentru Italia in cele 43 de zile din 23 februarie pana pe 5 aprilie.

1. Creste zilnic
O mare parte din datele COVID-19 sunt prezentate ca un numar zilnic de noi infectii confirmate pentru 24 de ore precedente. De exemplu, la 5 aprilie, Italia a avut 4.316 cazuri noi.

Astfel de numere transmit cu exactitate scara oribila a pandemiei, dar sunt mai putin bune pentru a dezvalui cum evolueaza situatia. Fara a cunoaste totalul zilnic anterior, este imposibil de spus daca trendul este in sus sau in jos. Avem nevoie de o modalitate de a o pune in context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *