Interpretarea datelor despre covd 19 - II

Interpretarea datelor despre covd 19 – II

2. Diagrama de bare a cazurilor noi zilnice
O modalitate de a oferi contextul este cu o diagrama de bare, numita si o histograma, care arata fiecare nou numar zilnic de cazuri.

Graficul de mai jos arata numarul de cazuri noi in Italia, incepand cu 23 februarie (prima zi cu peste 100 de cazuri noi si pe care le-am etichetat ziua 1), la 4.316 la 5 aprilie (ziua 43).

Acest tip de grafic poate dezvalui tendinte semnificative dintr-o privire. Putem observa ca numarul de noi cazuri a inceput sa se stabilizeze in ziua a 26-a si poate chiar a inceput sa creasca in tendinta in jos.

Dar, in timp ce tendintele mari sunt evidente, trebuie sa fim atenti atunci cand vine vorba de tendinte mai mici – acestea pot fi doar variatii aleatorii ale numarului zilnic.

3. Graficul cazurilor cumulate
Numarul zilnic ne spune cat de rapid creste epidemia, dar nu ne spun cat de mare a crescut in general. Pentru aceasta, avem nevoie de un grafic al numarului total de cazuri pana in prezent.

Aceasta se numeste grafic cumulativ, deoarece punctul de date al fiecarei zile este suma totala a tuturor cazurilor confirmate anterior.
Acesta este un instrument excelent pentru vizualizarea intregii dimensiuni a focarului de pana acum. Dar pericolul este ca face ca lucrurile sa para mult mai grave decat sunt, deoarece numarul total de cazuri confirmate de la inceputul focarului nu poate decat sa creasca, nu sa scada.

Aceasta metoda face, de asemenea, greu de observat cand ritmurile de crestere incetinesc, deoarece trebuie sa cautati un platou in curba, mai degraba decat o scadere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *