Planeta sau nu, Pluto a pornit fierbinte - I

Planeta sau nu, Pluto a pornit fierbinte – I

Pluto se pare ca s-a format rapid si cu o asemenea caldura incat de la nastere a avut un ocean mare sub un strat de gheata izolatoare, spun oamenii de stiinta.
Este o constatare care nu numai ca ne schimba intelegerea celei mai cunoscute planete pitice, ci adauga si consensul stiintific in crestere ca odata ce planetele au inceput sa se formeze, acestea au continuat cu viteza – practic in clipirea unui ochi cosmic.

Una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri ale navei spatiale New Horizons a NASA, care a zburat de Pluto in 2015, a fost ca un astfel de ocean inca persista, chiar daca Pluto are o medie de aproximativ 40 de ori mai indepartata de Soare decat Pamantul.

Teoria principala a fost aceea ca oceanul s-a format pe parcursul a un miliard sau mai multi ani, intrucat caldura de la decaderea radioizotopilor de lunga durata din nucleul stancos al lui Pluton si-a topit incet mantaua glaciara.

Conform acestei teorii a „inceputului rece”, Pluton ar fi pornit la rece si inghetat, oceanul crescand treptat pe masura ce caldura interioara se monta. Apoi, pe masura ce radioizotopii care alimentau cuptorul sau intern au iesit incet, ar fi inceput sa se raceasca, permitand oceanului sa inceapa treptat sa inghete – un proces care continua pana in zilele noastre.

Daca Pluto s-ar fi format fierbinte, totusi, oceanul s-ar fi format pe masura ce Pluton insusi se forma, atunci se raceste constant si se ingheta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *