Inceputul planetei Pluto - II

Inceputul planetei Pluto – II

Distinctia este critica, spune Francis Nimmo, un om de stiinta planetar de la Universitatea din California, Santa Cruz, deoarece apa se extinde pe masura ce ingheata si se contracta pe masura ce se topeste.

In conformitate cu teoria inceputului rece, spune Nimmo, Pluto s-ar fi contractat si aratat initial „ca un mar lasat prea mult in frigider”, pe masura ce tot mai mult s-a topit gheata. Cand caldura interna a inceput sa se disipeze si oceanul a inceput sa se inghete, procesul s-ar fi inversat si s-ar fi inceput sa se extinda, formand fisuri pe suprafata sa, „ca conductele de apa in timpul unei ierni reci”.

Daca s-ar fi format cald, totusi, s-ar fi extins constant de-a lungul intregii sale istorii, deoarece apoi s-a racit constant si tot mai mult din ocean a inghetat. Acest lucru ar insemna ca nu ar exista riduri chiar si pe cele mai vechi parti ale suprafetei sale, doar fisuri expansive, spune Nimmo.

Pentru a-si da seama care a fost cazul, echipa sa a examinat cu atentie cele mai bune imagini ale New Horizons ale suprafetei lui Pluto, cautand semne ale ridurilor vechi.

Nu au gasit niciunul. „Vedem terenuri care par a fi la fel de vechi ca Sistemul Solar”, spune colegul Nimmo, Carver Bierson, tot de la UC Santa Cruz. „In aceste terenuri nu vedem nicio dovada de compresie [riduri]”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *