Pluto si inceputul lui cald - III

Pluto si inceputul lui cald – III

„Cele mai vechi caracteristici de pe Pluto arata mai mult ca niste fisuri”, spune Nimmo. „Acest lucru sugereaza ca Pluto a avut un ocean de la inceput si ca oceanul a fost incet inghetat.”

Daca da, urmatoarea intrebare este modul in care Pluton s-ar fi format suficient de fierbinte pentru a avea un ocean sub-suprafata. „Acesta este un loc rece”, spune Bierson. „Temperatura medie a suprafetei este de 45 de grade K (minus 228 grade Celsius).”

Raspunsul, spune el, este ca Pluto trebuie sa se fi format destul de repede, construind caldura din energia de impact a obiectelor mai mici care s-au ciocnit pentru a o forma.

„Fiecare impact este ca o explozie care va incalzi regiunea din apropiere”, spune el. „Daca Pluto s-ar forma lent, acea [regiune] s-ar putea raci intre impacturi. Dar, daca s-ar forma rapid, ati avea impact deasupra impactului deasupra impactului. ”

Pentru a produce suficienta caldura pentru a forma un ocean, spune el, „calculam ca ar fi trebuit sa se formeze in mai putin de 30.000 de ani” – mult mai putin decat milioanele de ani ipotezate de alte modele de formare a planetei.

El si Nimmo adauga o constatare, care este in concordanta cu noile modele care arata ca planetesimalele – blocurile de constructie ale planetelor – se pot forma foarte repede din cauza „prabusirii” bruste a roiurilor de particule mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *