Particule, ocean, gheata si caldura - IV

Particule, ocean, gheata si caldura – IV

Nu este necunoscut cat de mari pot fi aceste particule mai mici. Poate ca au fost o multime dintre ele de dimensiunea bile de ping pong … sau poate aveau diametrul de zeci de kilometri. „Nu stim”, spune el.

Dar, in cele din urma, dimensiunea impactatorilor nu conteaza, la fel ca rata cu care s-au prabusit pe suprafata lumii in crestere. „Este vorba despre cat de repede vei furniza energia”, spune Bierson.

Constatarea nu este relevanta doar pentru Pluto. „Inseamna ca alte obiecte mari din Centura Kuiper, cum ar fi Eris [aproximativ la aceeasi dimensiune ca Pluto] si Quaoar [aproximativ jumatate mai mare] probabil au format si oceane rapide si dezvoltate devreme in istoria lor”, spune Nimmo.

Si acesta este un gand cu adevarat uimitor, pentru ca Quaoar nu se apropie niciodata de Soare asa cum este in prezent Pluto, iar Eris isi petrece o mare parte din timp chiar si mai departe, intr-un taram rece si intunecat, in care, pana de curand, nimeni nici macar nu visase acolo. fii apa lichida … si odata cu ea, posibilitatea vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *