Ce dezvaluie GWAS despre manevrabilitate

Ce dezvaluie GWAS despre manevrabilitate

In 2009 s-a inceput un proiect care implica cercetatori din intreaga lume pentru a vana variante genetice care influenteaza manevrabilitatea folosind GWAS. Nu s-au recrutat participanti pe baza stapanirii lor, astfel incat numarul de stangaci a fost relativ mic. Drept urmare, s-au adunat recent doar destule pentru a efectua analize solide.

Studiul a reunit analize ale datelor de la 1.766.671 de persoane. Dintre acesti oameni, 194.198 erau stangaci si 37.637 erau ambidextri. S-au gasit 41 de regiuni ale genomului asociate cu stangacie si sapte regiuni asociate cu ambidexteritate.

Multe dintre regiunile genomului asociate cu stangacia contineau gene care codifica proteinele microtubulilor. Aceste proteine ​​joaca roluri importante in timpul dezvoltarii in migrarea neuronilor si in capacitatea creierului de a se adapta la schimbarile din mediu.

In mod interesant, genele care influenteaza alte asimetrii din corp, cum ar fi pe ce parte a corpului se afla inima, nu au fost asociate cu manevrabilitatea in studiu.

O alta constatare importanta a fost ca a existat putina suprapunere intre regiunile genomului asociate cu stangacie si cele asociate cu ambidexteritate. Acest lucru sugereaza ca ambidexteritatea este mai complicata decat am crezut anterior. Mecanismele care influenteaza directia preferintei mainii ar putea fi diferite de cele care influenteaza gradul de preferinta a mainii.

Aceste descoperiri ne ofera noi perspective promitatoare, dar este nevoie de mai multa munca pentru a identifica alte variante genetice care influenteaza mana. Exista, de asemenea, un drum lung de parcurs inainte de a intelege cum aceste variante joaca un rol in cineva care devine dreptaci, stangaci sau ambidextri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *