Nu exista o singura gena pentru dexteritatea mainilor

Nu exista o singura gena pentru dexteritatea mainilor

Incepand cu mijlocul anilor ’80, peste 100 de articole din jurnale au explorat ideea ca o singura gena ar putea influenta starea de mana. Aceste teorii au sugerat ca o varianta a genei ar influenta un individ spre dreapta, in timp ce varianta alternativa a dus la determinarea aleatorie a dexteritatii.

Desi au existat multe teorii care incearca sa explice diferite caracteristici umane prin intermediul genelor individuale, in ultimii ani s-a descoperit ca realitatea este adesea mult mai complicata. Cercetari mai recente utilizeaza studii de asociere la nivel de genom (GWAS) pentru a cauta o relatie intre o trasatura de interes si numarul de copii ale unei variante genetice pe care o are cineva. Aceste analize sunt efectuate pentru milioane de variante localizate pe genom.

Aceste studii la nivel de genom au aratat ca aproape toate trasaturile umane sunt influentate de multe sute sau mii de variante genetice. Adesea aceste variante sunt localizate intre gene al caror scop nu este clar identificabil, in ceea ce a fost numit „ADN junk”.

GWAS a aratat, de asemenea, ca cele mai multe trasaturi sunt influentate de un numar mare de gene, care contribuie fiecare cu un efect foarte mic, mai degraba decat de o singura gena care are un efect mare. Pentru a urmari aceste efecte mici, sunt necesare studii de colaborare de mari dimensiuni cu multi participanti pentru a identifica variantele genetice individuale implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *