Pinguinii erau aici, dar cu ceva timp in urma

Pinguinii erau aici, dar cu ceva timp in urma

In timp ce cauta in Capul Irizar stancos al Antarcticii, biologul american Steven Emslie a dat peste ramasitele stravechi de pinguini, impreuna cu unele care aratau destul de proaspete.

Au existat carcase in descompunere – in principal de pui – completate cu pene, precum si pete de guano, ceea ce implica utilizarea recenta a site-ului. Vechile movile de pietricele i-au identificat ca pinguini Adelie, care folosesc pietricele pentru a-si construi cuiburile.

„Am excavat in trei dintre aceste movile, folosind metode similare arheologilor, pentru a recupera tesuturile conservate de os de pinguin, pene si coaja de ou, precum si parti dure de prada din guano – oase de peste, otolite”, spune Emslie.

„Solul a fost foarte uscat si prafuit, la fel cum am gasit si pe alte situri foarte vechi la care am lucrat in Marea Ross si am avut, de asemenea, resturi abundente de pinguini in ele.

„In general, esantionarea noastra a recuperat un amestec de vechi si ceea ce parea a fi recent pinguin ramane implicand perioade multiple de ocupare si abandonare a acestei pelerine de-a lungul a mii de ani.

Problema este ca nu exista inregistrari ale unei colonii de pinguini activi la fata locului – situata chiar la sud de limba de gheata Drygalski din Marea Ross – in cei aproape 120 de ani de cand Robert Falcon Scott si colegii sai au explorat prima data regiunea.

Si investigatiile ulterioare ale lui Emslie au confirmat acest lucru. Cand a prelevat probe inapoi la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington pentru analiza radiocarbonului, a descoperit ca au existat cel putin trei perioade de ocupatie a pelerinei prin reproducerea pinguinilor, dar ultima sa incheiat cu aproximativ 800 de ani in urma.

Cea mai buna explicatie, sugereaza el intr-o lucrare din revista Geology, este ca atunci cand s-a incheiat ultima ocupatie, ramasitele de la suprafata erau acoperite de zapada si gheata si pastrate intacte pana la expunerea recenta din topirea zapezii.

Incalzirea globala a crescut temperatura anuala in Marea Ross cu 1,5 pana la doua grade Celsius incepand cu anii 1980, iar imaginile prin satelit din ultimul deceniu arata capa care iese treptat de sub zapada.

Deci ramasitele „proaspete” ale lui Emslie au, de fapt, o vechime de aproximativ 800 de ani.

„In toti anii in care am facut aceasta cercetare in Antarctica, nu am vazut niciodata un astfel de site”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *