Se asteapta pierderea de gheata fara precedent in Groenlanda - I

Se asteapta pierderea de gheata fara precedent in Groenlanda – I

Oamenii de stiinta modeleaza impactul pe parcursul a 12.000 de ani.

Potrivit unui nou studiu publicat in revista Nature, pierderile de masa din latimea de gheata din Groenlanda vor fi mai mari in acest secol decat in ​​orice moment din ultimii 12.000 de ani.

Descoperirile se bazeaza pe simulari de scenarii cu emisii ridicate de carbon pentru regiunea sud-vestica, dar cercetatorii spun ca ratele pierderii de gheata de acolo tind sa corespunda strans cu modificarile de pe intreaga strat de gheata.

Proiectul a fost condus de Universitatea din Buffalo, SUA, si a reunit modelatori climatici, oameni de stiinta cu miez de gheata, experti in teledetectie si cercetatori in paleoclimat dintr-o serie de institutii.

Ei au folosit un model de strat de gheata de ultima generatie pentru a simula schimbari incepand de la inceputul epocii Holocenului cu aproximativ 12.000 de ani in urma si extinzandu-se pana in 2100.

Rezultatele modelate se potrivesc bine, spun ei, cu date legate de masuratorile efective ale stratului de gheata efectuate de sateliti si de sondaje aeriene in ultimele decenii si cu munca pe teren care identifica limitele antice ale stratului de gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *