Fara gheata in Groenlanda - preconizari - Partea a II-a

Fara gheata in Groenlanda – preconizari – Partea a II-a

„Avem termene lungi de schimbare a temperaturii, trecute pana in prezent in viitor, care arata influenta gazelor cu efect de sera asupra temperaturii Pamantului”, spune autorul principal Jason Briner.

„[N] acum, pentru prima data, avem o cronologie indelungata a impactului acelei temperaturi – sub forma topirii stratului de gheata din Groenlanda – din trecut pana in prezent in viitor. Si ceea ce arata este deschiderea ochilor. ”

Simularile, dupa cum s-a raportat, au constatat ca cele mai mari pierderi de masa din trecut (in urma cu 10.000 si 7000 de ani) au fost la rate de aproximativ 6000 miliarde de tone pe secol, similar cu cele estimate la 6100 miliarde pentru inceputul acestui secol (2000-2018) .

Cu toate acestea, pierderile de masa prognozate pentru restul acestui secol sunt cuprinse intre 8800 si 35.900 miliarde de tone, pe baza celor mai scazute si mai mari scenarii de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv.

Daca este corect, pierderile de gheata din acest secol ar putea inversa 4000 de ani de crestere cumulativa a ghetii si ar putea depasi ratele anterioare de pierdere a masei de aproximativ patru ori, spun autorii.

„Am construit o istorie geologica extrem de detaliata a modului in care marginea stratului de gheata din sud-vestul Groenlandei s-a deplasat in timp prin masurarea beriliului-10 in bolovani care stau pe morene”, spune co-autorul Nicolas Young de la Universitatea Columbia.

„Morrenele sunt gramezi mari de resturi pe care le puteti gasi pe peisajul care marcheaza fosta margine a stratului de gheata sau a ghetarului. O masuratoare de beriliu-10 va spune de cat timp au fost asezate bolovanul si morena acolo si, prin urmare, va spune cand stratul de gheata a fost in acel loc exact si a depus acel bolovan.

„In mod uimitor, modelul a reprodus foarte bine reconstructia geologica. Acest lucru ne-a dat incredere ca modelul stratului de gheata a functionat bine si ne-a dat rezultate semnificative. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *