Originea celei mai mari soparle din lume – I

Dezvaluind originile celei mai mari soparle vii ale Pamantului, dragonul Komodo, oamenii de stiinta au descoperit ca stramosii sai au crescut cu soparle de nisip din Australia si sudul Noii Guinee in urma cu milioane de ani.

„Varanus gouldii si dragon Komodo impartasesc intre ele mai multe variante genetice decat se astepta, sugerand ca s-au crescut intre ele in trecut”, spune cercetatorul principal Carlos Pavon Vazquez, de la Universitatea Nationala Australiana.

„De asemenea, Varanus gouldii sunt mai asemanatoare ca aspect fizic cu dragonul Komodo decat ceea ce v-ati astepta daca nu s-ar fi produs hibridizarea”.

Studiul cuprinzator, publicat in revista Systematic Biology , adauga dovezi ca soparlele uriase ( Varanus komodoensis ) provin probabil din Australia – nu de casa lor actuala din Indonezia, asa cum se presupunea initial.

Marimea lor mare fusese atribuita unor conditii de pe insule, cum ar fi lipsa competitiei cu alti pradatori si prada considerabila, cum ar fi elefantii pitici disparuti acum.

Cercetatorii sugereaza ca au traversat marea pentru a intra in Indonezia inainte de a disparea in Australia – confirmand independent sugestiile anterioare bazate pe inregistrari fosile.

„In Australia nu au existat elefanti pitici, iar dragonul Komodo a trait alaturi de alti pradatori mari, cum ar fi leul marsupial, Megalania (o soparla si mai mare) si crocodilii terestri”, spune Pavon Vazquez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *