Originea dragonului de komodo – cea mai mare soparla din lume – II

„Asadar, trebuie sa regandim motivele care stau la baza unicitatii dragonului Komodo, deoarece acesta nu isi are originea in acele mici insule in care traieste acum”.

Aruncand o noua lumina asupra originilor dragonului, accentul principal al echipei a fost hibridizarea – reproducerea interspecie de succes. Deoarece studiile din trecut au aratat conflict intre povestile evolutive spuse de diferite gene din dragonul Komodo si alte soparle strans legate, Pavon Vazquez si echipa au vrut sa verifice daca hibridizarea era in joc.

Progresele tehnice dezvaluie ca acest lucru este mai raspandit in natura decat se credea anterior, spun ei, sugerand ca acesta a jucat un rol important in evolutie.

Au colectat date genetice de la dragon si alte specii de soparla. De asemenea, au obtinut masuratori precum lungimea capului, piciorului si cozii de la specimene valoroase din colectiile de istorie naturala pentru a testa daca conflictul dintre gene s-a datorat hibridizarii sau altor fenomene evolutive.

De asemenea, au reconstituit zonele geografice antice ale soparlelor pe baza distributiilor lor actuale si a relatiilor dintre ele – care sustin opinia ca Varanus gouldii si dragonii de komodo au trait impreuna in nordul Australiei in urma cu milioane de ani.

Invatarea despre evolutia dragonului are implicatii importante pentru conservare. Puternica soparla lunga de trei metri, care poate ucide prada mare, inclusiv porci, caprioare, bivoli si chiar omul intamplator, este amenintata.

„Afland mai multe despre trecutul dragonului Komodo si despre modul in care acesta a raspuns la schimbarile din mediul sau”, spune Pavon Vazquez, „putem fi mai bine pregatiti sa concepem strategii de conservare care sa protejeze acest animal iconic de efectele catastrofale pe care le au activitatile umane asupra noastra planeta si locuitorii ei. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *