De ce balenele nu fac cancer?

Balenele, delfinii si marsopii sunt cele mai mari si mai longevive mamifere din lume – si pot rezista cancerului.

De ce acesti cetacei si alte animale mari evita acest flagel au nedumerit mult timp oamenii de stiinta, care considera ca organismele cu mai multe celule ar trebui sa aiba un risc mai mare de mutatii canceroase – o dilema cunoscuta sub numele de paradoxul lui Peto .

Un studiu molecular , publicat in Proceedings of the Royal Society B , a descoperit ca cetaceele au gene in evolutie rapida care suprima tumorile.

O echipa de oameni de stiinta internationali din Chile, Marea Britanie si SUA a explorat modul in care selectia naturala a condus evolutia a 1077 gene supresoare tumorale la stramosii cetaceelor ​​si le-a comparat cu cele ale altor 15 specii de mamifere, inclusiv oameni.

Cifra de afaceri a genelor – rata la care au fost castigate si pierdute prin mutatie – a fost de aproape 2,4 ori mai mare la cetacee decat majoritatea celorlalte mamifere si cea mai mare la balenele balene (specii care se hranesc cu filtru, care includ balene albastre, cu cocoasa si cu balene drept).

Variantele genetice gasite la aceste mamifere „ar fi putut favoriza evolutia trasaturilor lor specifice de rezistenta anti-cancer, gigantism si longevitate”, scriu Daniela Tejada-Martinez, de la Universitatea Australa din Chile, si co-autori.

Studiul a gasit semne de selectie pozitiva la gene care reglementeaza deteriorarea ADN-ului, raspandirea tumorii si imunitatea. De asemenea, a descoperit 71 de gene cu duplicari asociate cu combaterea cancerului, cum ar fi repararea ADN-ului, metabolismul, moartea celulara si imbatranirea si 11 gene duplicate asociate cu longevitatea.

In general, aceste rezultate ofera dovezi evolutive ca selectia naturala in genele supresoare tumorale ar putea actiona asupra speciilor cu dimensiuni mari ale corpului si durata de viata extinsa, scriu autorii, „oferind noi perspective asupra bazei genetice de rezistenta la boli.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *