Gras ca un elefant? – cercetari asupra elefantilor – I

Obezitatea nu este doar un flagel uman – poate afecta si sanatatea animalelor. Si uitandu-va la elefanti, ati putea crede ca trebuie sa mearga la dieta. Dar cercetatorii au descoperit ca, in general, au mai putina grasime corporala decat o persoana obisnuita.

„Stim ca la alte specii, excesul de adipozitate este legat de morbiditati diferite”, spune Daniella Chusyd de la Universitatea din Alabama, SUA, autor principal al unui studiu publicat in Journal of Experimental Biology .

La mamifere precum cainii, caii si primatele neumane, de exemplu, Chusyd si coautorii sai observa ca obezitatea a fost legata de riscul de diabet.

La elefanti, studiile au raportat ca cei aflati in captivitate transporta mai multe grasimi decat omologii lor salbatici, ducand la ingrijorari cu privire la obezitate. Dar pentru a-si masura excesul de grasime, majoritatea au folosit un scor al starii corpului care se bazeaza practic pe observatie.

„Am vrut sa cuantificam compozitia corpului, pentru prima data, mai degraba decat sa ne bazam pe o evaluare vizuala a acoperirii externe a grasimii”, spune Chusyd, „pentru a oferi o mai buna intelegere a modului in care grasimea reala este legata de functia fiziologica a elefantului asiatic”.

Acest lucru este important, conform autorilor, deoarece elefantii asiatici ( Elephas maximus ) sunt pe cale de disparitie si, in timp ce reproducerea in captivitate este o modalitate de a-i proteja, multe populatii se confrunta cu probleme de sanatate si de reproducere care ar putea fi legate de excesul de grasime.

Echipa, care include cercetatori de la Smithsonian Institute, China si Marea Britanie, a folosit „apa grea” pentru a estima nivelurile de grasime a 44 de elefanti din gradina zoologica din America de Nord (35 de femei) si a investigat modul in care acest lucru este legat de nivelul de sanatate si activitate metabolica a animalelor . De asemenea, au explorat legaturile dintre grasimea corporala si starea reproductiva a elefantilor femele.

Apa grea (oxid de deuteriu) este o metoda standard de aur pentru estimarea compozitiei corpului prin masurarea apei totale din corp si scaderea din masa corporala pentru a calcula nivelurile de grasime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *