Grasimea corporala a elefantilor – II

Cercetatorii au turnat-o pe paine, astfel incat elefantii sa o poata manca. „Am devenit rapid cel mai bun prieten al lor”, spune Chusyd.

Au fost recoltate mai multe probe de sange inainte si dupa participantii fericiti la studiu care si-au mancat painea, pentru a urmari apa grea din corpul lor si pentru a masura diferiti biomarkeri de sanatate, inclusiv glucoza, insulina si nivelurile de hormoni feminini.

Dupa cum au experimentat multi voluntari de cercetare umana, echipa a folosit chiar accelerometre (de dimensiunea unui elefant), atasate la picioarele animalelor, pentru a masura cati pasi au facut si le-au transformat in distanta totala pe baza lungimii pasului.

Rezultatele au aratat ca, in medie, barbatii au transportat putin mai putina grasime in raport cu masa corporala (aproximativ 8,5%) decat femeile (aproximativ 10%). Acest lucru este comparabil cu nivelurile medii de grasime de 6-31% la oamenii sanatosi. In general, grasimea corporala a variat intre 2% si 25%. Pentru comparatie, femeia si barbatul american mediu transporta aproximativ 40% si, respectiv, 28% grasime corporala.

In mod surprinzator, femelele infertile au avut mai putina grasime corporala, comparabila cu ciclurile de fertilitate perturbate ale femelelor umane subponderale. Si, din fericire, echipa a constatat ca populatia lor de studiu a mers pe distante similare cu animalele libere.

Dar grasimea corpului elefantilor a fost corelata cu nivelurile de insulina, sugerand ca cei cu mai multe grasimi ar putea avea probleme metabolice. Autorii spun ca este nevoie de mai multa munca pentru a determina ce este o cantitate nesanatoasa de grasime pentru elefanti.

„Se pare ca, cu acumularea continua de grasime, un elefant poate dezvolta o stare asemanatoare diabetului”, spune Chusyd. „De asemenea, este posibil ca mersul voluntar sa fie suficient pentru a reduce cantitatea de grasime relativa pe care o are elefantul.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *